Soorten Kattenvoer

Elke kat heeft zijn eigen unieke behoeften als het om voeding gaat. Het type kattenvoer dat je kiest, kan een grote invloed hebben op de gezondheid, energie en algemeen welzijn van je geliefde huisdier.

Er bestaan drie hoofdsoorten kattenvoer: droogvoer, natvoer en halfvochtig voer. Elk van deze types heeft zijn eigen voordelen en nadelen.

Droog Kattenvoer
Droog kattenvoer, ook bekend als brokken of kattenkoekjes, komt in diverse vormen, maten, smaken en texturen.

Het is handig omdat je het urenlang in de voerbak kunt laten zonder dat het bederft of uitdroogt. Droogvoer bevat over het algemeen meer koolhydraten dan natvoer of halfvochtig voer, wat gunstig kan zijn voor katten die op gewicht moeten blijven of hun bloedsuikerspiegel moeten reguleren.

Een belangrijk voordeel van droog kattenvoer is dat het helpt om de tanden van je kat schoon te houden door tandplak te verwijderen. Sommige katten kunnen echter de textuur of smaak van droogvoer niet waarderen en compenseren mogelijk niet voldoende door water te drinken.

Bij het selecteren van een merk droog kattenvoer, is het belangrijk om te kijken naar hoogwaardige ingrediënten zoals eiwitbronnen (zoals kippenmeel of vismeel), volle granen (zoals bruine rijst), fruit en groenten (zoals erwten en wortelen), evenals essentiële vitamines (zoals vitamine E) en mineralen (zoals calcium). Het is raadzaam om merken te vermijden die vulstoffen zoals maïsglutenmeel of dierlijke bijproducten bevatten.

Bekijk ook onze blog over het beste kattenvoer voor kittens.

Nat Kattenvoer
Nat kattenvoer bevat meer vocht dan droge brokken, wat de spijsvertering vergemakkelijkt en de gezondheid van de urinewegen bevordert door de hydratatie bij katten te verhogen. Het is verkrijgbaar in blikjes of zakjes met verschillende smaken, zoals kippenleverpaté of rundvleesbrokken in jus.

Een nadeel van nat kattenvoer is dat het snel bederft zodra het geopend is, waardoor je het moet koelen en eventuele restjes na enkele uren moet weggooien. Daarnaast is natvoer over het algemeen duurder dan droge brokken.

Bij het kiezen van een merk nat kattenvoer is het belangrijk om te letten op hoogwaardige ingrediënten zoals eiwitbronnen (zoals kip of vis), groenten (zoals zoete aardappelen of sperziebonen), fruit (zoals veenbessen), essentiële vitamines (zoals vitamine E) en mineralen (zoals calcium). Merken die kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of vulstoffen zoals tarwegluten bevatten, moeten worden vermeden.

Halfvochtig Kattenvoer
Halfvochtig kattenvoer is een tussenoplossing tussen droogvoer en natvoer. Het bevat ongeveer 30% vocht, in vergelijking met de 10% die te vinden is in droogvoer.

Dit type kattenvoer is handig omdat het minder snel bederft dan ingeblikt voer, maar nog steeds extra hydratatie biedt aan je kat. Echter, halfvochtig kattenvoer is over het algemeen minder voedzaam dan droogvoer of natvoer vanwege het hogere zout- en suikergehalte om de smaak te verbeteren, wat schadelijk kan zijn voor katten met diabetes of nierproblemen.

Bij het kiezen van een merk halfvochtig kattenvoer, is het belangrijk om te letten op hoogwaardige ingrediënten zoals kippenmeel, lamsvleesmeel, vismeel, rundvleesbouillon, volle granen (zoals bruine rijst), groenten (zoals erwten), fruit (zoals bosbessen), evenals essentiële vitamines (zoals vitamine E) en mineralen (zoals calcium). Merken die kunstmatige conserveermiddelen of grote hoeveelheden zout bevatten, moeten worden vermeden.
Terug naar blog