Alles over de bengaalse kat!

De kat Bengaal is een buitengewoon een uniek kattenras. Het is een waar 'huistijger', omdat fokkers delen van het bloed van wilde katten gebruiken. Er zijn meerdere gewilde katten rassen in Nederland. Maar in dit stuk lees je over de kat Bengaal! De gemengde wilde katten, zoals de Bengaal of de Savannah, zijn momenteel enorm populair in de fokwereld. Maar wat maakt deze kat bengaal nou een gewilde kat? En waar moet je rekening mee houden bij het hebben van een kruising van een wilde kat in huis? Lees het hier!

 Geschiedenis van een kat bengaal.

In de vroege negentiende eeuw waren grote wilde katten te vinden in Europese dierentuinen. Wat aanvankelijk onpraktisch leek voor deze dierentuinen, vond uiteindelijk zijn weg naar de wereld van de huiskatten: gekruiste wilde katten worden steeds vaker gekruist met huiskatrassen. Het meest prominente voorbeeld hiervan is de kat Bengaal, voortgekomen uit een kruising tussen een getemde, zwarte huiskat en een Aziatische luipaardkat. Het resultaat is een kattenras dat sterke gelijkenissen vertoont met zijn wilde voorouders, met een langgerekt lichaam en opvallende vachtkleuring, maar soms wel enige ervaring vereist.

De Bengaalse kat heeft inmiddels veel vrienden en wordt ondertussen door veel overkoepelende organisaties, zoals de CFA (Cat Fanciers’ Association) erkend.

Uiterlijk van een Bengaalse kat.  

Het uiterlijk van een  kat Bengaal is opvallend. Deze soepele en atletische dieren wegen tot 6 kilogram en bereiken een hoogte tot 30 centimeter. Hun krachtige lichaam wordt gedragen door lange, gespierde benen. In verhouding tot hun lichaam heeft de kat Bengaal een vrij kleine kop, gedomineerd door hoge jukbeenderen en amandelvormige, grote ogen. Deze ogen zijn vaak groen of blauw van kleur. De oren zijn bovenaan afgerond en klein, maar hebben een brede basis. Het zijn bijzondere katten rassen! 

Het meest opvallende aan de kat Bengaal is hun wilde tekening. Ze hebben grote vlekken, een roze, lichte buik en strepen op hun voorpoten, wat hen sterk doet lijken op hun wilde voorouders. De poten van de meeste Bengalen zijn gestreept of hebben stippen. Bengalen komen voor in verschillende kleuren, zoals oranje, goud, amber en zandkleurig, vaak met een glanzende vacht. Er zijn twee bekende tekeningen bij Bengalen: 'marbled' en 'spotted'.

 Karakter van een kat Bengaal. 

Het karakter van de Bengaal is opmerkelijk. Vanaf de vijfde generatie wordt de Bengaal beschouwd als 'tam'. Toch zijn ze - dankzij hun wilde afkomst - actieve en temperamentvolle dieren. Daarom zouden Bengaalse katten pas vanaf deze generatie als huisdier gehouden moeten worden! Fokdieren mogen ook pas vanaf de vierde generatie getoond worden bij voorstellingen. De rasstandaard van de Bengaal beschrijft ze als 'betrouwbaar, attent, nieuwsgierig en vriendelijk'. 

De Bengaal is een kat die altijd lol maakt! Ze geldt als slim en volgzaam, waardoor het veel aandacht vergt om aan hun activiteitendrang te kunnen voldoen. Liefhebbers van Bengaal katten stellen vaak vast dat eenvoudige knuffels en spelletjes niet voldoende zijn om de kat bezig te houden. Doeltraining en werken met een clicker, net zoals een katvriendelijke omgeving waarin geen ruimte is voor verveling werken daarentegen wel. Bengaalse katten houden ervan om te klimmen en vinden water bijzonder leuk. Beveiligde vrijheid zorgt ervoor dat de Bengaal niet verveeld raakt en zijn bewegingsdrang kan uiten. Een grote tuin is natuurlijk ideaal, bij rustigere dieren is een beveiligd balkon met veel klimmogelijkheden ook voldoende.

De Bengaal staat bekend als een zelfverzekerde, voornamelijk dominante en actieve kat. Gezelschap van andere, meer territoriale katten kan daarom tot problemen leiden. Desalniettemin zou een Bengaal niet alleen gehouden moeten worden. Als metgezel komen katten met een vergelijkbaar temperament in aanmerking. Rustige katten zoals de Perzische kat of de Britse Korthaar zijn echter niet geschikt als metgezel voor een Bengaal.

 Opvoeding van een Bengaalse Kat

Bij een gemengd ras is het opvoeden van individuele dieren van groot belang. Ondanks dat het huiskatten zijn, hebben ze nog steeds de eigenschappen van wilde dieren in zich, vooral bij katten waarvan het wilde kattenbloed niet ver teruggaat in de stamboom. Bengaalse katten van de eerste generatie vertonen bijvoorbeeld nog sterke wilde eigenschappen. Het houden van Bengalen van de eerste generatie vereist ook meer aandacht, omdat deze dieren vanwege hun wilde aard niet geschikt zijn als eenvoudige huisdieren. Voor kattenliefhebbers zijn katten vanaf de vijfde generatie meer geschikt, omdat ze dan niet meer als gemengd worden beschouwd. Het is belangrijk om je kat te kopen bij een professionele fokker die nadruk legt op socialisatie en het grootbrengen van kittens, zodat ze goed kunnen samenleven met jouw Bengaal. Volwassen katten moeten mensgericht en betrouwbaar zijn, wat van cruciaal belang is bij alle raskatten.

Het houden van een Bengaal vereist speciale aandacht. Bengaalse katten van de eerste tot de vierde generatie worden beschouwd als wilde katten en vallen onder beschermde diersoorten. Dit betekent dat er bepaalde restricties gelden voor het houden van deze dieren. Ze moeten bijvoorbeeld toegang hebben tot een buitenplaats van minimaal 15 vierkante meter groot.

 

Vanaf de vijfde generatie vertoont de Bengaalse kat een karakter dat vergelijkbaar is met dat van andere actieve rassen zonder wilde kattenbloed. Het houden van 'gemengde' katten verschilt dan ook maar weinig van het welzijn van andere actieve kattenrassen. Een veilige tuin of een beveiligd balkon met voldoende speel-, klim-, krab- en verstopmogelijkheden is ideaal om aan de activiteitendrang van de Bengaalse kat te voldoen. Het is belangrijk om de omgeving van de Bengaal te variëren en haar regelmatig te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een waterbak op het balkon of een kleine vijver in de tuin. Laat je creativiteit de vrije loop! Na enkele weken met een Bengaal zullen clickertraining en doelgerichte oefeningen geen vreemde begrippen meer voor je zijn.

 Gezondheids zorg voor een Bengaalse Kat

De optimale gezondheidszorg voor een Bengaal omvat het verstrekken van specifieke voeding voor dit ras en het jaarlijks laten uitvoeren van een gezondheidscontrole door een dierenarts. Veel eigenaren van gemengde rassen geven de voorkeur aan rauwe voeding, omdat Savannah- en Bengaalse katten vaak gevoelig zijn voor industrieel kattenvoer en omdat er bacteriën in dit voedsel kunnen zitten. Hoogwaardig kattenvoer uit blikjes of zakjes voorziet over het algemeen in alle behoeften van een Bengaal voor een lang en gezond leven! Als je toch kiest voor rauwe voeding, is een grondige opleiding essentieel. Met de juiste natuurlijke supplementen kun je er zeker van zijn dat je jouw kat gezond voedt.

 Juiste fokker voor een Kat Bengaal. 

Hoe vind je de juiste fokker voor een Bengaal? Zoals je hebt kunnen lezen, is de Bengaal een fascinerend ras! Als je tijdens het lezen van ons rasrapport bent gaan houden van deze 'gemengde' kat, rest nu nog de vraag: waar kun je zo'n uitzonderlijke tijger vinden?

 Een verantwoordelijke fokker zorgt ervoor dat de houding van de Bengaalse kat echt goed is voor jou en je gezin! Hij zorgt zo vroeg mogelijk voor contact tussen de kittens en hun toekomstige gezin, en begeleidt de kittens wanneer ze naar hun nieuwe thuis gaan. Als lid van een fokvereniging zorgt hij er niet alleen voor dat zijn katten voldoen aan de rasstandaard, maar neemt hij ook de verantwoordelijkheid voor hun gezondheid. Dit omvat gezondheidszorg voor de ouders vóór het fokken, genetische ziekte-tests, en begeleiding van de moederkat tijdens de zwangerschap. Na de geboorte worden de kittens onderzocht door de dierenarts, ingeënt, ontwormd en krijgen ze speciale voeding. Dit alles brengt kosten met zich mee, wat zich vertaalt in de aankoopprijs van een Bengaal. Een Bengaal kost vaak rond de duizend euro. Dieren die bestemd zijn voor het fokken zijn zelfs nog duurder. Een fokker wordt daar niet eens rijk van; het dekt slechts de kosten die hij heeft gemaakt.


Kat Bengaal kopen

Ook al kan de aankoopprijs van echte ras katten soms wat pijnlijk zijn. Het is van het grootste belang om te voorkomen dat je van een 'vermeerderaar' 'ras katten zonder papieren' koopt! In dergelijke gevallen wordt vaak bespaard op het selecteren van de ouders en op gezondheidszorg. Zelden krijgen de kittens van 'gemengde' rassen de juiste socialisatie en de tijd die nodig is om uit te groeien tot een fysiek en mentaal gezonde kat.

 Dit vertrouwen geldt natuurlijk voor beide partijen. Dus wees niet verbaasd als een fokker van Bengaalse katten specifieke voorwaarden heeft vastgesteld voor de levering van de dieren. Dit kan bijvoorbeeld de verplichting tot castratie zijn of het bieden van veel vrijheid aan de kat. Bovendien is het belangrijk om te realiseren dat bij Bengalen alleen door geldige papieren kan worden aangetoond dat de dieren vrij zijn van verplichtingen. Als je deze documentatie niet kunt leveren, kan dit in het ergste geval leiden tot officiële inbeslagname. Ga daarom uitsluitend naar betrouwbare fokkers.

Past jouw kat in een zelfreingende kattenbak? Bekijk het nu! 

Terug naar blog