Hoeveel eten mag een kat krijgen?

Als huisdierbaasje wil je natuurlijk het beste voor je kat. Toch is het soms een zoektocht om te ontdekken wat dat precies inhoudt, vooral als het gaat om voeding. Moet je je kat onbeperkt brokken aanbieden, zodat hij zelf kan bepalen wanneer hij eet, of is dat juist niet verstandig? In deze blog duiken we in dit onderwerp en geven we je advies.

Waarom kiezen sommige baasjes voor onbeperkte toegang tot brokjes?

In het wild vangen katten dagelijks 10 tot 20 muizen, wat gelijkstaat aan meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag. Daarom wordt geadviseerd om huiskatten ook meerdere kleine porties per dag te geven, zodat hun eetpatroon overeenkomt met hun natuurlijke gewoonten. Veel huisdierbaasjes stuiten echter op het probleem dat het niet haalbaar is om dagelijks kleine porties aan te bieden, omdat niet iedereen de hele dag thuis is. De oplossing lijkt dan om onbeperkt brokjes aan te bieden, zodat je kat altijd toegang heeft tot eten en zelf kan bepalen wanneer hij eet. Maar is dit echt een goede oplossing?

Het korte antwoord

Hoewel onbeperkt brokjes aanbieden voor sommige katten kan werken (bijvoorbeeld voor een moederkat of een kat die moet aansterken), zul je merken dat veel katten hun eetlust niet goed kunnen reguleren. Vooral gecastreerde of gesteriliseerde katten hebben vaak geen rem op hun eetlust. Dit kan leiden tot overeten, wat uiteindelijk resulteert in overgewicht en bijbehorende gezondheidsproblemen.

Dit overeten wordt mede veroorzaakt door een stukje natuurlijke overleving. In het wild ervaart een kat tijden van schaarste en overvloed. Tijdens overvloed eet een wilde kat extra veel om reserves op te bouwen voor tijden van schaarste. Huiskatten ervaren echter geen tijden van schaarste, waardoor ze bij onbeperkte brokken altijd in overvloed leven.

Een huiskat is geen wilde kat

Een huiskat leidt een ander leven dan een wilde kat. In het wild moet een kat hard werken voor zijn voedsel, waarbij veel jachtpogingen mislukken. Dit betekent veel inspanning en beweging. Hoeveel fysieke inspanning kost het voor een huiskat om naar een bakje brokjes te lopen? Nauwelijks iets. Hierdoor eet een huiskat te veel en beweegt hij te weinig, wat niet bevorderlijk is voor zijn gezondheid.

Onze oplossing

Om je kat toch meerdere kleine porties per dag te geven, bieden wij een ruim assortiment voerautomaten. Deze zijn ideaal als je regelmatig van huis bent. Met een voerautomaat kun je vaste voedertijden instellen en een bepaalde hoeveelheid brokjes geven op de door jou gekozen tijdstippen. Zo heb je meteen inzicht in hoeveel je kat eet en kun je een natuurlijk eetpatroon aanhouden zonder dat je kat kan overeten. Veel voerautomaten zijn bovendien uitgerust met een camera, zodat je je kat in de gaten kunt houden en kunt zien of de brokjes zijn opgegeten.

Daarnaast is het belangrijk om je kat te stimuleren voldoende te bewegen, vooral binnenkatten. Zorg voor leuke speeltjes of klimplekken. Zo blijft je kat gezond en actief.

Conclusie

Het is belangrijk om je kat meerdere kleine porties per dag te geven, zodat hij zo dicht mogelijk bij zijn natuurlijke eetpatroon blijft. Onbeperkt brokjes aanbieden is voor de meeste katten niet de juiste oplossing, omdat veel katten de verleiding niet kunnen weerstaan en zullen overeten, met overgewicht als gevolg. Wij adviseren daarom een voerautomaat. Hiermee krijgt je kat kleine porties verspreid over de dag, zonder dat je hiervoor thuis hoeft te blijven. Dit is de meest gezonde oplossing voor je kat!

Terug naar blog