Alles over een kattenbak

Bij de dagelijkse verzorging van je kat is het schoonmaken van de kattenbak een van de essentiële taken. Hoewel katten niet uitgelaten hoeven te worden, hebben ze toch meerdere keren per dag behoefte aan plassen of poepen.

Om te voorkomen dat urine of ontlasting van katten overal in huis, de tuin of bij de buren belandt, maken we al geruime tijd gebruik van de kattenbak. Het is echter noodzakelijk om de kattenbak regelmatig te verschonen.

In dit artikel delen we graag:

1. De noodzaak van de kattenbak
2. Redenen waarom katten soms buiten de bak hun behoefte doen
3. Voordelen van een schone kattenbak
4. Dagelijks onderhoud van de kattenbak
5. Grondige reiniging en vulling van de kattenbak

Belang van de Kattenbak

Katten hebben een kattenbak nodig om hun behoeften te vervullen. Van nature zijn katten zeer schone dieren en verbergen ze hun urine of ontlasting door deze te begraven. Een schone kattenbak is essentieel, bij voorkeur één bak per kat met een extra bak beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat elke kat altijd de mogelijkheid heeft om uit te wijken naar een andere kattenbak.

Buiten de Kattenbak

Het is vanzelfsprekend, maar het is cruciaal dat de kattenbak goed bereikbaar is en altijd schoon wordt gehouden. Onvoldoende onderhoud kan ertoe leiden dat de kat elders in huis haar behoeften doet. Dagelijks onderhoud en regelmatige grondige reiniging zijn noodzakelijk om de kattenbak aantrekkelijk te houden voor je kat, die een zeer gevoelige neus heeft.

Voordelen van een Schone Kattenbak

Naast het feit dat een schone kattenbak essentieel is voor je kat, heeft het ook voordelen voor jou als eigenaar:
- Voorkomt ongewenst gedrag zoals plassen op tapijt, meubels of in de wasmand.
- Vermindert geurtjes in huis door tijdig verwijderen van ontlasting en urine.
- Verbeterde absorptie van urine door regelmatige reiniging van het grit.
- Vermindert bacteriegroei, aangezien ontlasting en urine altijd bacteriën bevatten.

Dagelijks Onderhoud van de Kattenbak

Een goed onderhouden kattenbak mag niet ruiken. Bij meerdere katten is het belangrijk om minstens tweemaal daags te scheppen. Gebruik bij klonterende kattenbakvulling een geschikt schepje en vul indien nodig om de paar dagen bij. Bij niet-klonterend grit vervang je de vulling gemiddeld elke vier tot acht dagen.

Grondige Reiniging van de Kattenbak

Een grondige reiniging is minstens om de twee à drie weken nodig. Gebruik huishoudhandschoenen en vervang de kattenbakvulling volledig. Reinig de bak, deksel en accessoires grondig met heet water en afwasmiddel, vermijd het gebruik van giftige schoonmaakmiddelen.

Vullen van de Kattenbak

Zorg ervoor dat de kattenbak volledig droog is voordat je klontvormend kattengrit toevoegt. Gebruik eventueel een kattenbakzak of oude kranten op de bodem. Vul de bak met een laagje van drie tot vijf centimeter grit, tenzij de verpakking anders aangeeft. Experimenteer met verschillende kattenbakvullingen tot je de ideale variant vindt.

Terug naar blog