Britse korthaar

De Britse Korthaar, ook bekend als de British Shorthair, geniet in Nederland een grote populariteit vanwege zijn charmante uiterlijk. De brede, ronde kop van dit ras heeft menig kattenliefhebber overtuigd om deze vriendelijke metgezel in huis te halen. Het evenwichtige karakter en de vriendelijke aard van de Britse Korthaar maken het een geliefd huisdier, vooral vanwege zijn vermogen om snel te integreren in huishoudens met andere dieren of kleine kinderen. 

                 

Karakter van de Britse Korthaar

De Britse Korthaar staat bekend om zijn evenwichtige en kalme aard. Deze katten zijn buitengewoon mensgericht en vertonen vaak alle kenmerken van een ideale huiskat. Hoewel ze, zoals alle katten, van nature jagers zijn, kunnen kattenspeeltjes helpen om hun jachtinstinct te stimuleren als ze binnenshuis worden gehouden. Ze zijn vrolijk, geduldig en gemakkelijk in de omgang, en passen zich moeiteloos aan verschillende situaties aan.

Het duurt doorgaans twee tot drie jaar voordat een Britse Korthaar volwassen is, waarbij de puberteit relatief laat optreedt.

Afkomst van de Britse Korthaar

De oorsprong van de Britse Korthaar gaat terug tot ver in de geschiedenis, waardoor het het oudste kattenras van Groot-Brittannië is. Volgens de overlevering werden ze door de Romeinen naar Engeland gebracht, waar ze lange tijd geïsoleerd leefden voordat er na de wereldoorlogen gerichter gefokt werd met het ras.

                   

Uiterlijk van de Britse Korthaar

De Britse Korthaar heeft een rond, knuffelbaar uiterlijk, bijna als een teddybeer. Deze prachtige katten hebben een stevige en goed gespierde lichaamsbouw, grote oren, bolle wangen en vaak indrukwekkende, wat ver uit elkaar staande gele ogen.

Vrouwtjes wegen meestal rond de 5 kg, terwijl mannetjes rond de 7 kg wegen. Vooral de klassiek blauwgrijze variant van de Britse Korthaar is enorm populair.

Vachtkleuren van de Britse Korthaar

De vacht van de Britse Korthaar is dik en vereist regelmatige verzorging. Ze komen voor in effen kleuren, maar kunnen ook verschillende kleurpatronen hebben, waaronder:

- Colorpoint: gekleurde delen op het gezicht, oren, poten en staart.
- Chinchilla: een achtste van de vacht is zwart gekleurd, de rest is zilverwit.
- Tabby: gestreept of gevlekt.
- Tortie: driekleurig, ook bekend als 'schildpad'.
- Torbie: een mix van tabby en tortie.
- Harlekijn: een zesde deel van de vacht is gekleurd.
- Bicolor: eenkleurig met veel wit.

Leuke wetenswaardigheid: er zijn meer dan 300 erkende kleurvariaties.

Verzorging van de Britse Korthaar

De vacht van de Britse Korthaar vereist niet veel verzorging, maar een wekelijkse borstelbeurt wordt aanbevolen. Ze verharen ongeveer twee keer per jaar, in de lente en herfst. Het is ook belangrijk om de nagels van de kat regelmatig te controleren en te knippen of te vijlen.

Tip: Begin met het knippen van de nagels van je kitten op jonge leeftijd, dit voorkomt problemen als ze ouder worden.

Daarnaast is het essentieel om de kattenbak regelmatig schoon te maken.

Benodigdheden voor de Britse Korthaar

Om je pluizige metgezel een comfortabel thuis te bieden, heb je enkele essentiële benodigdheden nodig. Gelukkig kun je alles vinden bij Poezenbazen. De volgende items helpen je om je kat een gelukkig leven te geven:

- Voerbak
- drinkbak
- Hoogwaardig kattenvoer
- Comfortabele kattenbak
- Stevige krabpaal
- Zachte borstel
- Elektrische nagelvijl

 

Ziekten bij de Britse Korthaar

De Britse Korthaar heeft aanleg voor bepaalde erfelijke ziekten, zoals HCM (een hartafwijking) en PKD (een nierafwijking). Deze aandoeningen kunnen worden vastgesteld door een dierenarts. Vanwege hun plattere snuit kunnen ze ook gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen, tranende ogen en gebitsafwijkingen, wat pijn kan veroorzaken.

 

Levensverwachting van de Britse Korthaar

De gemiddelde levensverwachting van een Britse Korthaar is ongeveer 12 tot 13 jaar, maar dit kan variëren afhankelijk van de levensstijl van de kat. Sommige katten bereiken zelfs de respectabele leeftijd van 20 jaar.

 

Kittens van de Britse Korthaar

Bij het kopen van een Britse Korthaar kitten zijn er enkele overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de keuze tussen een kater of poes, het aantal katten dat je wilt en de kleurvoorkeur. Kies altijd voor een gerenommeerde fokker die tijd neemt voor je vragen en zorgt voor een goede socialisatie van de kittens.

 

Populaire namen voor de Britse Korthaar

Het bedenken van een naam voor je nieuwe Britse Korthaar kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er talloze leuke opties om uit te kiezen. Laat ons weten welke naam je hebt gekozen!

 

Aanschaf van een Britse Korthaar

Als je overweegt een Britse Korthaar aan te schaffen, is het belangrijk om de herkomst van de kitten zorgvuldig te overwegen. Kies altijd voor een betrouwbare fokker en vermijd kittens van 'broodfokkers' die op platforms als Marktplaats worden aangeboden. Zorg ervoor dat de kitten een goede stamboom heeft en controleer op erfelijke ziekten.
Terug naar blog